Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «اکوفارس»
2024-05-05@14:04:17 GMT

وقوع اولین بارش‌های شهابی در سال جدید

تاریخ انتشار: ۲ اردیبهشت ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۱۶۷۳۴۱۱

وقوع اولین بارش‌های شهابی در سال جدید

مسعود عتیقی، مدیر انجمن نجوم آماتوری ایران در گفت‌وگو با باشگاه خبرنگاران، درباره زمان وقوع اولین بارش‌های شهابی در سال جدید اظهار کرد: بارش‌های شهابی از جمله رویداد‌های جذاب نجومی است. آسمان پنجشنبه (دوم اردیبهشت) شاهد اولین بارش شهابى سالانه امسال یعنى بارش شهابی چنگی (شلیاقی) است.

مدیر انجمن نجوم آماتوری ایران افزود: زمان اوج این بارش ساعت ۱۶:٣٠ در وضعیت نور روز است، از این رو رصدگران می‌تواند شبانگاه این تاریخ تا بامداد جمعه، ۳ اردیبهشت نسبت به رصد این شهاب‌ها اقدام کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

هر چند که متاسفانه نور ماه با توجه به وضعیت کوژماه افزاینده، مزاحم رصد بسیاری از شهاب‌های این بارش خواهد بود.

مشاهده ۱۰ تا ۲۰ شهاب در یک ساعت

عتیقی ادامه داد: کانون (Radiant) این بارش در نزدیکی ستاره نسرواقع (Vega) و یا کرکس نشسته در صورت فلکی چنگ رومى (شلیاق-Lyra) قرار دارد. عامل این بارش، دنباله دار "تاچر" با دوره ۴۱۵ ساله است که یک آماتور آمریکایی در آوریل ۱۸۶۱ میلادی آن را کشف کرد؛ بین ۱۰ تا ۲۰ شهاب در ساعت، ZHR (میزان بارش ساعتی سرسویی) این بارش است.

مدیر انجمن نجوم آماتوری ایران گفت: در حال حاضر ستاره قطبی زمین، ستاره جُدى است که جهت نسبتا دقیق سمت شمال را نشان می‌دهد، اما ۱۲۰۰۰ سال دیگر ستاره نسر واقع، ستاره قطبی زمینیان خواهد بود.

عتیقی با اشاره به منشأ بارش شهابی شلیاقی، توضیح داد: معمولا منشأ بارش‌های شهابی دنباله‌دارها هستند و در بارش شهابی چنگی دنباله‌داری به نام تاچر که با اسم علمی C/۱۸۶۱ G۱ است. این دنباله‌دار هر ۴۱۵ سال یک بار به دور خورشید می چرخد و آخرین بار در سال ۱۸۶۱ از نزدیکی زمین عبور کرده است هر چند که در آن زمان علم عکاسی توسعه چندانی نداشته و عکسی از این دنباله‌دار موجود نیست.

مدیر انجمن نجوم آماتوری ایران اضافه کرد: دنباله‌دار تاچر در سال ۲۲۷۶ میلادی مجددا به ملاقات زمین خواهد آمد. با عبور دنباله‌دارها ذرات به جا مانده از دُم دنباله‌دارها در برخورد با جو زمین بارش‌های شهابی را ایجاد می‌کنند.

همنشینی ماه با ستاره دل شیر

این مقام مسئول درباره رخداد نجومی دیگر در روز پنج شنبه توضیح داد: ستاره دل شیر (قلب الاسد - Regulus) ساعت ۱۴:۱۸ روز پنجشنبه دوم اردیبهشت ۱۴۰۰ (موقعیت نور روز)، با جدایی زاویه‌ای ۴.۹ درجه، جنوب کوژ ماه افزاینده قرار خواهد گرفت و با وجود طلوع ماه از افق شرق حتی قبل از غروب آفتاب این روز، در این شب و با تاریکی هوا، این ستاره معروف در نزدیکی ماه دیده خواهد شد.

عتیقی با بیان اینکه هر چند نور زیاد ماه مزاحم مشاهده ستارگان این صورت فلکی است، ادامه داد: امکان مشاهده این اجرام در آسمان تا حدود ساعت ۴ بامداد جمعه و تا قبل از غروب ماه به همراه این برج فلکی، وجود دارد.

مدیر انجمن نجوم آماتوری ایران توضیح داد: ستاره دل شیر پرنورترین ستاره (آلفا) صورت فلکی شیر (اسد - Leo)، از صورت‌های فلکی دوازده گانه منطقه البروج در آسمان است. این ستاره از جمله ستارگان مورد توجه ایرانیان باستان بوده است.

      

منبع: اکوفارس

کلیدواژه: مدیر انجمن نجوم آماتوری ایران بارش های شهابی دنباله دار

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ecofars.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «اکوفارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۶۷۳۴۱۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ماه و سیاره مریخ به یکدیگر نزدیک می‌شوند

ماه و سیاره مریخ شانزدهم اردیبهشت در یک راستا قرار می‌گیرند و از فاصله ۱۰.۳ دقیقه قوسی یکدیگر عبور می‌کنند.

به گزارش سرویس ترجمه خبرگزاری ایمنا، ماه و سیاره مریخ یکشنبه -شانزدهم اردیبهشت-به یکدیگر نزدیک می‏‌شوند و از فاصله ۱۰.۳ دقیقه قوسی یکدیگر عبور می‌کنند، ماه ۲۷ روزه در بعضی نقاط جهان از مقابل سیاره مریخ عبور می‌کند و یک غیبت ماه ایجاد می‌شود؛ رصد این پدیده از اصفهان دشوار خواهد بود زیرا ماه و سیاره مریخ بیش از ۱۴ درجه بالاتر از افق ظاهر نمی‏‌شوند، آن‌ها سپیده‌دم قابل رصد هستند، به طوری که ساعت ۰۳:۱۹ – یک ساعت و ۵۱ دقیقه قبل از خورشید- طلوع می‌کنند، سپس به ارتفاع ۱۴ درجه بالاتر از افق شرقی می‌رسند و ساعت ۰۴:۳۲ از دسترس خارج می‌‏شوند.

ماه در قدر منفی ۱۰.۵ و سیاره مریخ در قدر ۱.۱ هر دو در صورت فلکی حوت قرار دارند، این دو جرم آسمانی به قدری به یکدیگر نزدیک هستند که در میدان دید تلسکوپ قرار می‌گیرند، اما می‌توان آن‌ها را با چشم یا دوربین دوچشمی نیز رصد کرد.

غیبت قمری مریخ

ماه یکشنبه -شانزدهم اردیبهشت- از مقابل سیاره مریخ می‌گذرد و یک غیبت ماه ایجاد می‌کند که از بعضی کشورها و سرزمین‌ها قابل مشاهده است، اما از اصفهان قابل رویت نیست؛ این غیبت فقط در بخشی از جهان قابل مشاهده خواهد بود، زیرا ماه آن‌قدر به زمین نزدیک است که موقعیت آن در آسمان تا دو درجه در سراسر جهان متفاوت است.

اختفای ماه فقط از بخش کوچکی از سطح زمین قابل مشاهده است؛ از آنجا که ماه بسیار نزدیک‌تر از دیگر اجرام آسمانی به زمین است، موقعیت دقیق آن در آسمان با توجه به موقعیت دقیق شما در زمین، به دلیل اختلاف منظر بزرگ آن متفاوت است.

مقارنه ماه و سیاره مریخ

ماه و سیاره مریخ یکشنبه -شانزدهم اردیبهشت- در یک راستا قرار می‌گیرند و ماه ۲۷ روزه از ۱۱ دقیقه‌ای شمال مریخ عبور می‌کند، رصد این پدیده از اصفهان دشوار خواهد بود زیرا ماه و سیاره مریخ بیش از ۱۴ درجه بالاتر از افق ظاهر نمی‏‌شوند، آن‌ها سپیده‌دم قابل رصد هستند، به طوری که ساعت ۰۳:۱۹ – یک ساعت و ۵۱ دقیقه قبل از خورشید- طلوع می‌کنند، سپس به ارتفاع ۱۴ درجه بالاتر از افق شرقی می‌رسند و ساعت ۰۴:۳۲ از دسترس خارج می‌‏شوند.

ماه در قدر منفی ۱۰.۵ و سیاره مریخ در قدر ۱.۱ هر دو در صورت فلکی حوت قرار دارند، این دو جرم آسمانی به قدری به یکدیگر نزدیک هستند که در میدان دید تلسکوپ قرار می‌گیرند، اما می‌توان آن‌ها را با چشم یا دوربین دوچشمی نیز رصد کرد.

بارش شهابی ղ-Aquariid

۲۰۲۴ بارش شهابی ղ-Aquariid ۲۰۲۴ از سی‌ویکم فروردین تا هشتم خرداد فعال است و زمان اوج آن یکشنبه -شانزدهم اردیبهشت- خواهد بود؛ در طول این مدت، هر زمان که نقطه تابش شهاب باران در صورت فلکی دلو بالای افق باشد، احتمال مشاهده شهاب‌ها وجود خواهد داشت، هرچه نقطه تابشی در آسمان بالاتر باشد، تعداد شهاب‌های قابل مشاهده افزایش پیدا می‌کند.

بارش شهابی ղ-Aquariid ۲۰۲۴ از ساعت ۰۱:۴۱ تا حوالی ساعت ۰۴:۴۳ قابل رصد خواهد بود؛ در این زمان، چرخش زمین، اصفهان را در سمت بهینه در جهت شهاب‌های ورودی می‌چرخاند و تعداد شهاب‌هایی که به صورت عمودی به سمت پایین می‌بارد را به حداکثر می‌رساند، در زمان‌های دیگر، شهاب‌های کمتری بر فراز آسمان اصفهان می‌سوزند و تمایل دارند با زاویه مایل وارد جو شوند.

نرخ ساعتی سرسویی (ZHR) بارش شهابی ղ-Aquariid ۲۰۲۴ تقریباً ۴۰ است، البته این نرخ ساعتی با فرض یک آسمان کاملاً تاریک محاسبه می‌شود و در عمل تعداد شهاب‌هایی که مشاهده می‌کنید کمتر خواهد بود؛ تخمین زده شده است که افراد می‌توانند از اصفهان در زمان اوج بارش شهابی تا ۲۳ شهاب در ساعت را رصد کنند؛ بارش شهابی تقریباً نزدیک به پدیده ماه نو خواهد بود، بنابراین نور مهتاب کمترین تداخل را ایجاد می‌کند.

کد خبر 750513

دیگر خبرها

  • اصفهان؛ میزبان اولین کنفرانس بین‌المللی علوم و فنون هسته‌ای
  • دنباله‌دارها، سیارک‌ها و شهاب‌سنگ‌ها: بازدیدکنندگان فضا
  • احتمال وقوع دوباره سیل در آذربایجان شرقی
  • از اعداد «هم‌‌نهشتِ کَرجی» تا دنباله فیبوناچی| شرح آب‌شناس بزرگ ایرانی از قنات
  • مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به اصفهان می‌آید
  • برگزاری اولین کنفرانس بین‌المللی هسته‌ای نشان از بلوغ فناوری هسته‌ای ایران است
  • اولین خرید فصل جدید استقلال مشخص شد؛ فوق ستاره‌ای با لهجه اسپانیایی
  • ماه و سیاره مریخ به یکدیگر نزدیک می‌شوند
  • اعتراف ستاره سابق لیورپول: همیشه مضطرب بودم
  • بارش باران و وقوع سیل در خراسان جنوبی + تصاویر