Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-05-05@10:44:31 GMT

قطب نما چیست و چگونه با آن جهت یابی می کنند؟

تاریخ انتشار: ۱۱ آبان ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۳۵۷۲۱۰۶

قطب نما چیست و چگونه با آن جهت یابی می کنند؟

پیدا کردن جهت و مسیر درست برای گردشگران در طبیعت، یک چالش همیشگی و با اهمیت است. استفاده از ستاره ها، ماه و یا خورشید از زمان های گذشته راهکاری موثر اما نسبتا دشوار برای مسیریابی بوده است. امروزه با پیشرفت تکنولوژی، فارغ از آن که چه ساعتی از شبانه روز است و آسمان بالای سرمان ابری یا صاف است می توانیم با استفاده از یک قطب نما مسیر صحیح را برای رسیدن به مقصد پیدا کنیم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به گزارش ایسنا، بنابر اعلام نشریه علمی جهان شیمی فیزیک، قطب نما (Compass) یکی از اختراعات مهم بشر است که امکان حفظ مسیر درست تا رسیدن به مقصد را در سفرهای طولانی به ویژه سفرهای دریایی و هوایی میسر کرده است.

قطب نما

به بیان ساده، قطب نما یک آهن ربای میله ای است که با چرخش حول محور خود، هم جهت با میدان مغناطیسی زمین قرار می گیرد و قطب های شمال و جنوب را نشان می دهد. اغلب، نوک پیکان قطب نما که به سمت شمال قرار می گیرد را با رنگ قرمز مشخص می کنند. هنگام استفاده از قطب نما باید توجه شود که اشیای آهنی و فولادی و به طور کلی منابع الکتریکی، باعث انحراف عقربه‌ قطب نما از جهت اصلی آن می شوند. به این اختلاف فاصله، انحراف مغناطیسی می‌گویند.

تفاوت شمال مغناطیسی با شمال واقعی

جهت شمال مغناطیسی با شمال حقیقی، دارای مقداری فاصله و انحراف است. زاویه بین شمال حقیقی و شمال مغناطیسی، میل مغناطیسی نامیده می ‌شود. امروزه برای مشخص کردن جهت شمال حقیقی، به ویژه در کشتی ها از قطب ‌نماهای پیشرفته ‌تری مانند قطب ‌نمای ژیروسکوپی استفاده می ‌شود.

انواع قطب نماها

در طی سالیان گذشته قطب نماها نیز به مرور زمان تکمیل شده و امکانات جانبی مفیدی به آن ها اضافه شده است.

قطب نمای مغناطیسی

این قطب نما متشکل از یک سوزن مغناطیسی در محفظه ای بسته است و معمول ترین نوع قطب نما به شمار می آید. سوزن قطب نما با حرکت روی محوری کم اصطکاک، تحت تاثیر نیروی وارد شده از طرف میدان مغناطیسی زمین، می تواند قطب شمال و جنوب را نشان دهد.

قطب نمای ژیروسکوپی

قطب نمای ژیروسکوپی می تواند جهت قطب ها را با نیروی وارد شده از چرخش زمین، نشان دهد. قطب نمای ژیروسکوپی دارای یک دیسک چرخشی بوده و بیشترین استفاده را در کشتی ها دارد. دو مزیت قابل توجه این قطب نما عبارتند از:

 نشان دادن جهت قطب های واقعی (جغرافیایی) زمین

عدم اثرگذاری فلزات مغناطیسی مانند آهن روی آن ها 

قطب نمای ماهواره ای (GPS)

قطب های جغرافیایی زمین را می توان با استفاده از قطب نمای ماهواره ای به دست آورد. از مزیت های مهم قطب نمای GPS می توان به سرعت بالا در جهت یابی و همچنین امکان ذخیره موقعیت ها در آن اشاره نمود.

قطب نمای جامد

وسایل الکترونیکی مانند گوشی های موبایل و ساعت های هوشمند اغلب دارای این نوع از قطب نما ها هستند. قطب نمای جامد با داشتن دو یا چند سنسور، جهت قطب های مغناطیسی را نشان می دهد.

قبله نما

قبله نما، قطب نمای تکمیل شده ای است که برای تعیین جهت قبله و مشخص کردن موقعیت کعبه و شهر مکه توسط مسلمانان استفاده می شود. در قبله نما با استفاده از یک نشانگر مجزا می توان با توجه به علامت هایی که برای شهرهای مختلف در صفحه قبله نما وجود دارد، جهت قبله را مشخص نمود. برخی از نسخه های جدید قبله نما دارای نمایشگر دیجیتال و همچنین شمارنده های دعا و صلوات هستند.

ستاره دنباله دار

هسته ی ستاره دنباله دار که از یخ و غبار تشکیل شده با نزدیکی به خورشید، تبخیر شده و دنباله ای زیبا و نورانی را در امتداد خود تشکیل می دهد. ستاره های دنباله داری در آسمان زمین برای ما قابل رویت هستند که نزدیک به خورشید قرار گرفته باشند. عرض هسته ستاره های دنباله دار در حد چند کیلومتر ولی دنباله های آن ها به چند میلیون کیلومتر نیز می رسد. با نزدیک شدن دنباله دارها به خورشید، گسترش دنباله ها در امتداد این ستاره اما بر خلاف جهت آن خواهد بود. با دور شدن ستاره دنباله دار از خورشید موادی که درون هسته های آن ها است سرد و منجمد می شود.

انواع ستاره های دنباله دار

ستاره های دنباله دار را با توجه به مدار آنها تقسیم بندی می کنند. دنباله دارهایی با مداری کوتاه تر از 200 سال را دنباله دار کوتاه مدت (آزاد شده از کمربند کویپر) و بیشتر از این زمان را دنباله دار طولانی مدت می گویند. از مهمترین دنباله دارهای کوتاه مدت می توان به دنباله دار هالی (Halley) اشاره کرد.

انتهای رپرتاژ آگهی

منبع: ایسنا

کلیدواژه: قطب نما قبله نما جهان شيمي ستاره های دنباله دار ستاره ها قبله نما قطب نمای قطب نما قطب ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۵۷۲۱۰۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

احتمال افزایش ابر و رگبار پراکنده در اراک

مطابق بررسی آخرین نقشه‌های پیش یابی وضع هوا طی امروز و فردا در برخی ساعات رشد ابر و احتمال رگبار‌های خفیف و پراکنده باران در برخی از نواحی استان بویژه نوار غرب و شمال استان وجود دارد.

همچنین به دلیل جابجایی توده‌های هوا طی امروز و فردا یکشنبه در اغلب نقاط استان وزش باد نسبتا شدید تا شدید پیش بینی می‌شود.

از فردا یکشنبه سامانه بارشی دیگری از نواحی غربی وارد کشور خواهد شد که این سامانه بر اساس خروجی فعلی مدل‌های پیش یابی وضع هوا طی روز‌های دوشنبه و سه شنبه موجب افزایش ابر و احتمال رگبار و رعدوبرق و وزش باد شدید موقتی در استان خواهد شد.

باشگاه خبرنگاران جوان مرکزی اراک

دیگر خبرها

  • از اعداد «هم‌‌نهشتِ کَرجی» تا دنباله فیبوناچی| شرح آب‌شناس بزرگ ایرانی از قنات
  • بورس امروز ۱۶ اردیبهشت ۱۴۰۳ + شاخص و نمای بازار
  • انتقاد رئیس کمیسیون سلامت شورای شهر از کور شدن نمای بوستان‌های تهران
  • جمع‌آوری نمای کامپوزیت برخی از بیمارستان‌های تهران به دلیل ناایمن‌بودن
  • دنیای فیزیک در آستانه یافتن تک‌قطبی‌های مغناطیسی؟
  • احتمال افزایش ابر و رگبار پراکنده در اراک
  • احتمال افزایش ابر و رگبار پراکنده
  • افزایش ابر و احتمال رگبار پراکنده
  • ۱۲ کشته و زخمی به علت انفجار در ایالت بلوچستان پاکستان
  • رکورد قیمت خودروی چینی در ایران شکسته شد